Social Image Fallback

Hiswa Blauwe vlag Golden Anchors

Aan boord bij...

Regelmatig leren we één van onze ligplaatshouders beter kennen. Dit keer spreken we Bert Piels, 62 jaar en sinds 2001 in Jachthaven Naarden. Hij is een fervent wedstrijdzeiler en aanvoerder van Team Windrose. Een team dat naast de captain, enkel uit vrouwen bestaat.

 

Twee kapteins op één schip

Het is woensdag, dat betekent dat het zeildag is voor Bert Piels en zijn team van vrouwen, al is zijn eigen vrouw geen onderdeel van het team. “We hebben de boot, een Bavaria 820, in 1998 samen gekocht, maar we hebben afgesproken geen wedstrijden te zeilen samen”, lacht Bert. “Sterker nog, mijn vrouw wil zich er niet eens mee bemoeien. We zouden ruzie krijgen als wij samen zeilen.” Gevalletje geen twee kapiteins op één schip.

 

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Gelukkig heeft Bert voor de rest geen problemen met dames. “Het is nooit mijn bedoeling geweest”, zegt hij. “Voorheen heb ik altijd veel mannen aan boord gehad, maar mensen stopten en werden langzaam maar zeker vervangen door vrouwen. Er is ook een tijd geweest dat er alleen maar artsen in het team zaten, mensen nodigen mensen uit die ze kennen.” Voordelen aan een team vol vrouwen zijn er volgens de teamcaptain zeker. “Het klinkt misschien cliché, maar vrouwen zijn heel zorgzaam - voor anderen, maar ook voor de boot. Het klaarmaken gaat volgens de regels en alles wordt direct opgeruimd, al is dat niet per se de bedoeling als je middenin een wedstrijd zit.” Hoewel het zorgzame voornamelijk als een voordeel wordt gezien, kan het ook tegen het team werken. 

“Mannen komen aan boord, zetten hun telefoon uit en gedachten op nul. Ik heb gemerkt dat vrouwen toch alerter blijven op hun mobiel, als de kinderen bellen moeten ze toch bereikbaar zijn”, vertelt Bert. “De mannen bewaren de telefoontjes vaak voor de autorit naar huis, die hebben hem niet eens over horen gaan.”

Koken en moppen tappen

Het zeilen is inmiddels niet meer weg te denken uit het leven van Bert Piels. “Ik ben erin gerold als kok. Zeilen kon ik niet, maar koken en moppen tappen wel. Telkens werd ik weer door iemand anders gebeld of ik niet eens kwam koken bij hen aan boord. Op een gegeven moment stond ik daar, te koken op de Atlantische Oceaan, vastgesnoerd aan het kooktoestel onder extreme weersomstandigheden”, lacht Bert. “Mijn regel was dat er niet gezeikt werd over het eten, anders mochten ze het zelf doen.”

 

Champagne

De passie van Bert ligt bij het wedstrijdzeilen. “Ik vind het machtig als de meiden een podium varen”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Als we dan vooraan varen of dat mijn groep de spinaker hijst terwijl de rest het niet doet. Daar doe je het voor. Mijn week is ook niet compleet zonder zeilen. Het gebeurt gewoon niet dat ik niet ga wedstrijdzeilen, dan is er iets mis.”

Na de race is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor gezelligheid én champagne. “Er gaat veel champagne doorheen op de boot. Na elke wedstrijd hebben we een evaluatiemoment en wordt een fles soldaat gemaakt. De uitslag is dan nog niet bekend, dus je weet niet of je eerste bent geworden. Daarom drinken we voor de prijsuitreiking alvast een glaasje. Zekerheid voor alles.”

Delen