Social Image Fallback

Finale Frostbite Cup op Jachthaven Naarden

Wie deze winter een rondje over onze jachthaven heeft gelopen, heeft ze vast zien liggen: de J80’s. Niet alleen maar leden van de roei- en zeilvereniging, maar ook zeilers uit andere delen van Nederland en zelfs België hebben Naarden gekozen om te overwinteren. Met maar één doel: de Frostbite Cup winnen!

Volgend weekend, op zondag 25 maart, is de finale van deze winterserie. Met maar één dag waarop de zeilwedstrijden moesten worden afgelast vanwege het ijs, kan de organisatie terugkijken op een prachtige serie. Voor het derde jaar op rij ging de Frostbite Cup afgelopen oktober van start. Eén keer per maand komen maar liefst 24 teams naar Naarden om hun krachten te meten op het Gooimeer rond de GM60. Enkele J80 zeilers van de Roei- en zeilvereniging kwamen met het initiatief om ook in de winterperiode wedstrijden te zeilen en al snel bleek hier veel animo voor te zijn. 

De J80 is een eenheidsklasse. Iedere boot vaart met een crew van (meestal) vier personen. Dat het niveau van de teams behoorlijk dicht bij elkaar ligt, blijkt wel uit het feit dat het vaak dringen is geblazen bij de startlijn en de onder- en bovenboei. Kennis van de regels is dus van groot belang, volgens wedstrijdleider Jørgen Schrier. 'Gelukkig is er weinig tot geen schade gevaren, echter een stootje hoort erbij. Het veld is competitief ingesteld, maar het leuke is dat de kennis en ervaringen met plezier aan de bar worden gedeeld.’

Maar liefst 24 boten aan de startlijn is uniek voor de J80 klasse in Nederland. 'We startten drie jaar geleden met twaalf J80’s. Puur omdat deze toch al in de Jachthaven Naarden lagen en zij normaliter voor de wintercompetitie naar de Grevelingen vertrokken. Inmiddels liggen alle actieve J80’s in Naarden. En dit jaar hebben we ook een lange baanwedstrijd georganiseerd voor de ORC gemeten boten,’ aldus organisator Frans Driessen.

Zoveel J80’s op één plek biedt mogelijkheden. Zo zet Driessen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers, zich in om een groot aantal boten mee te krijgen naar de Almere Regatta en het ONK in Scheveningen. 'Voor die laatste vertrekken we vanuit Naarden naar IJmuiden, om vandaaruit middels een aanbrengrace naar Scheveningen te varen. Aangezien de J80’s met gemak een snelheid van 15 knopen aantikken, wordt dat echt spuiten geblazen!’

Op zondag 25 maart start om 11.00 uur de finaleserie van de Frostbite Cup. De prijsuitreiking vindt aansluitend plaats na de finaleserie. U bent van harte welkom om te komen kijken en om deze bikkels aan te moedigen.

Lees meer

Delen